Marchewka - czemu warto ją jeść i co w sobie zawiera, że jest taka zdrowa?

Jakie witaminy ma marchewka? Marchew posiada wiele witamin i minerałów takich jak:

  • wapń
  • sód
  • potas
  • witaminę C
  • witaminę K

Jednak najważniejszy powód, dla którego powinniśmy jeść marchewkę to witamina A.

A dokładniej chodzi o obecny w marchwi beta-karoten (czyli prowitaminę A) , który przekształcany jest w organizmie właśnie w witaminę A. Ta z kolei niesie za sobą szereg korzyści dla naszego zdrowia.

Marchew - właściwości

ZDROWE OCZY

Nie raz pewnie słyszałeś jedz marchewkę będziesz miał lepszy wzrok. Nie zupełnie o to bezpośrednio chodzi tylko o to że witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania siatkówki oka, która jest odpowiedzialna za odbieranie światła i przekazywanie informacji wzrokowych do mózgu. W skrócie w siatkówce oka mamy tak zwane pręciki i czopki. Pręciki odpowiedzialne są za widzenie po zmroku (tzw. widzenie nocne) przetwarzają one po prostu czarno-biały obraz. Natomiast czopki odpowiadają za wyraźne widzenie i prawidłowy odbiór barw. I to właśnie dzięki witaminie A wspomagamy te procesy więc jest to jak najbardziej z wielką korzyścią dla naszych oczu.  Zbyt mała ilość witaminy A może prowadzić do chorób związanych z siatkówką oka, począwszy od zaburzenia w postrzeganiu barw do odwarstwienia siatkówki, zwyrodnienia plamki żółtej czy jaskry. A tego nie chcemy.

ZDROWA SKÓRA

Tak beta karoten zawarty w marchwi wpływa na wygląd naszej skóry. Na jej ładniejszy koloryt. Witamina A, do której organizm przekształca beta-karoten jest bardzo istotna dla regeneracji i utrzymania zdrowej skóry. Do tego pomaga w procesie naprawy uszkodzeń skóry, które powstają na skutek różnych czynników takich jak słońce czy zanieczyszczenia środowiskowe. Apropo słońca beta-karoten jako przeciwutleniacz pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami powodowanymi promieniowaniem UV. Pomaga to w zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się skóry, oparzeniom słonecznym i zmianom pigmentacyjnym.

PROFILAKTYKA CHORÓB NOWOTWOROWYCH

Warto też wspomnieć że zawarty w marchwi beta-karoten jako przeciwutleniacz wykazuje właściwości antynowotworowe. Ma zdolność do neutralizacji wolnych rodników, które to uszkadzają komórki niszcząc błony komórkowe i DNA. Dlatego właśnie przez nadmierną ilość wolnych rodników starzejemy się szybciej i chorujemy.

PROFILAKTYKA CHORÓB UKŁADU KRĄŻENIA

Marchewka zawiera pektyny, które to wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu przez co wykazują działanie antymiażdżycowe. W skrócie pektyny są rodzajem rozpuszczalnego błonnika, mają zdolność wiązania się z nadmiarem cholesterolu w przewodzie pokarmowym i jego wydalania z organizmu. To zmniejsza ilość cholesterolu dostępną do wchłaniania z jelita, co może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

ŹRÓDŁO BŁONNIKA

Obecny w marchwi błonnik wpływa korzystanie na układ pokarmowy, zwiększa perystaltykę jelit a co za tym idzie zapobiega zaparciom. Marchewka więc będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które z zaparciami się zmagają.

MOLIBDEN

Marchewka to również źródło śladowego, ale potrzebnego organizmowi pierwiastka tak zwanego molibdenu. Pierwiastek ten jest istotny w regulacji przemian metabolicznych w organizmie. Występuje on w glebie, więc będzie obecny w warzywach, które w glebie rosną. Molibden, mimo, że jest dla organizmu ważny, potrzebujemy go w bardzo niewielkich ilościach, w związku z czym zdecydowanie zróżnicowana dieta wystarczy aby nie mieć niedoboru tego pierwiastka.

Czy nadmiar witaminy A szkodzi?

Wiele osób szuka w Internecie jak dużo marchewki można spożywać żeby nie przesadzić z witaminą A. I tutaj trzeba zaznaczyć, że organizm przekształca beta-karoten w witaminę A tylko wtedy, gdy jest to potrzebne, co pozwala na kontrolę ilości witaminy A w organizmie i zapobiega nadmiernemu spożyciu tej witaminy. Jej nadmiar może być toksyczny, a spożywanie dużych ilości suplementów witaminy A może prowadzić do problemów zdrowotnych. Właśnie dlatego zaleca się spożywanie witaminy A z naturalnych źródeł, takich jak warzywa i owoce bogate w beta-karoten, aby uniknąć ryzyka toksyczności tej witaminy.

Marchew - kalorie

Marchewka nie dość, że jest bardzo zdrowa to jeszcze ma mało kalorii. Świetnie więc nada się dla osób, które są na przykład na diecie.

  • marchew surowa w 100g – 40 kcal
  • marchew gotowana w 100g – 35 kcal

Warto też powiedzieć, że jeśli ktoś czy to z racji wieku czy z jakiś innych powodów nie może spożywać marchewki na surowo, po jej ugotowaniu wcale nie traci ona swoich zdrowotnych właściwości.

Natomiast dla wszystkich tych, którzy mogą spożywać marchewkę na surowo, jest tutaj dodatkowa korzyść, a mianowicie gryzienie twardych produktów, przeżuwanie wpływa bardzo pozytwynie na naszą szczękę i żuchwę. Tak samo dzieci również powinny gryźć twarde produkty właśnie np. marchewkę aby pomóc w prawidłowym rozwoju tych mięśni żujących tak aby szczęka mogła się poprawnie rozwinąć.

Marchewka jako zdrowa przekąska dla Twojego pieska

Jeśli masz pieska, jemu również możesz podać marchewkę. Będzie to z korzyścią dla jego zdrowia oraz zębów. Bo jak wiesz piesek powinien gryźć również twarde produkty. Więc jeśli twój piesek nie jadł jeszcze marchewki spokojnie możesz włączyć ją do jego diety.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *